Mindset en ondernemen. Het zijn twee woorden die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Je mindset is naar mijn mening het allerbelangrijkste onderdeel van het bouwen van een succesvol bedrijf.
Ik geloof dat je mindset voor 80% je succes bepaalt en je strategie voor slechts 20%.
De meeste ondernemers zijn daar alleen niet heel bewust mee bezig. Vooral in de opstartfase niet. Veel ondernemers spenderen dan hun tijd, geld en energie vooral aan strategische onderwerpen en zijn druk met dingen als hun website, logo, visitekaartjes, flyers, cursussen over zichtbaarheid op Instagram, het maken van een gratis e-book enzovoort.
Je kunt jezelf achter de schermen heel lang zoet houden met al deze zaken. Je voelt je heel productief, want je bent de hele dag druk bezig geweest. Maar veel van die zaken zien vervolgens het daglicht nooit, omdat je eeuwig blijft perfectioneren.
Het zorgt er dus niet voor dat je je uiteindelijke doel behaalt: het aantrekken van klanten en omzet. In deze blog vertel ik over het veranderen van je mindset als ondernemer. Bekijk gerust ook mijn video over dit onderwerp.
Wat is je mindset precies?
De vragen die ik regelmatig krijg: wat is mindset nou precies? Wat valt daaronder? Hoe omschrijf je dat?
Mindset betekenis: je mag je mindset zien als jouw persoonlijke filtersysteem waardoor jij jezelf en de wereld bekijkt. Aan de hand van dat filtersysteem geef je een bepaalde betekenis aan dingen en trek je conclusies.
Daarom hoor je experts ook wel eens zeggen: je ziet de wereld niet zoals die is, maar zoals jij bent.
Iedereen heeft namelijk een andere mindset en daardoor kan het zijn dat jij een compleet andere betekenis ergens aan geeft dan iemand anders.
Hoe ontstaat je mindset?
Als mens zijn we enorm beïnvloedbaar. Vooral in onze eerste 7 levensjaren, als we echt nog een ongeschreven blad zijn.
We zijn wat dat betreft allemaal een product van onze omgeving. Alles wat we tot dit punt in ons leven gezien, gehoord en ervaren hebben heeft een imprint achtergelaten in onze mindset en dus ons filtersysteem.
Je mindset ontstaat dus doordat jij gedurende je leven in aanraking bent gekomen met allerlei meningen, situaties en bepaalde zinnen die je heel vaak hebt gehoord. Al die dingen hebben een invloed op jou gehad.
Even een paar voorbeelden.
Voorbeeld 1:
Je bent vroeger altijd gepest.
Dan is de kans heel groot dat je door die levenservaring bent gaan geloven dat jij niet leuk, slim of knap genoeg bent om succesvol te worden. Je werd vroeger namelijk altijd afgewezen.
Wat er dan gebeurt, is dat je in het ondernemerschap jezelf heel erg in de weg kan zitten, omdat je onzeker bent over jezelf en je eigen kunnen.
Voorbeeld 2:
Je hebt vroeger altijd gezien dat je ouders keihard werkten om maar net rond te kunnen komen.
Als dit jouw thuissituatie was, is de kans heel groot dat je bent gaan geloven dat je keihard moet werken om net genoeg of veel geld te verdienen.
Voorbeeld 3:
In je familie was vroeger altijd gedoe om geld. Er was altijd gezeik over.
Als er in je familie altijd gedoe was om geld, is het heel logisch dat je bent gaan geloven dat geld gedoe geeft en dat geld een vervelend iets is. Iets wat altijd voor problemen zorgt.
Als volwassene kun je daardoor op een onbewust niveau nog steeds geld afstoten, omdat je gelooft dat het hebben van (veel) geld voor gedoe zorgt.
Je mindset bepaalt je gedachten, gevoelens en gedrag
Nu kun je aan de hand van bovenstaande voorbeelden denken: ‘ja oké, dat snap ik, maar ik ben inmiddels toch volwassen en ik weet toch dat je niet keihard hoeft te werken om veel geld te verdienen? Ik volg toch genoeg mensen op Instagram die veel verdienen zonder daar hard voor te werken?’
Dat klopt, maar weten is iets anders dan daadwerkelijk voelen en geloven dat iets ook voor JOU mogelijk is.
Vanuit je bewuste brein ben je vaak wel in staat om je eigen geloofsovertuigingen om zeep te helpen. Maar je overtuigingen zitten heel diep in je onderbewuste opgeslagen en die zijn altijd leidend voor je gedachten, gevoelens en gedrag.
Die is op een onbewust niveau altijd bezig om jou zo te ‘besturen’ dat je je realiteit in lijn brengt met datgene wat jij gelooft. Ook al is dat iets wat je helemaal niet fijn vindt – omdat je nu bijvoorbeeld keihard werkt en amper iets verdient – voor je onderbewuste voelt dit veilig.
Deze situatie kent het en is perfect in lijn met wat jij gelooft, waardoor het zekerheid geeft en zekerheid geeft veiligheid. Het gevoel van veiligheid is voor elk mens op een onbewust niveau het hoogste goed. Als je niet veilig bent, overleef je het namelijk niet. En overleven is het allerbelangrijkste.
Wat je dus mag beseffen, is dat jouw brein en onderbewuste helemaal niet als functie hebben om jou super gelukkig en succesvol te maken. De belangrijkste functie is om jou te helpen overleven. Dat is dan ook de reden dat je jezelf vaak saboteert. Dat je bijvoorbeeld zegt dat je iets wil en dat je het vervolgens niet doet.
Fixed en growth mindset
Er bestaan 2 soorten mindsets: de fixed en de growth mindset. Een fixed mindset houdt in dat je totaal niet flexibel bent in je geloofsovertuigingen. Je bent iemand die denkt: zo is het en niet anders.
Je verandert niet snel van mening en je houdt heel erg vast aan dat wat je kent.
Een growth mindset is juist het tegenovergestelde daarvan. Als je een growth mindset hebt, ben je veel flexibeler en sta je ervoor open om te kijken hoe je iets of iemand vanuit een ander perspectief kunt zien.
Je bent je ervan bewust dat je geloofsovertuigingen niet per se de ultieme waarheid zijn, maar slechts een waarheid die jij bent gaan geloven door wat je gezien, gehoord en ervaren hebt in je leven.
Waarschijnlijk kun je je wel voorstellen dat het bouwen van een succesvol bedrijf veel lastiger is met een fixed mindset dan met een growth mindset.
Je bedrijf kan zo groot worden als dat jij zelf in staat bent om te geloven. Ik kan dus ook al zien aan de hand van iemands bedrijf of die persoon een dienende of belemmerende mindset heeft.
Iedereen kan groeien in zijn of haar mindset
Nu denk je misschien dat succesvolle ondernemers de perfecte mindset hebben. Dat zij helemaal geen angsten, onzekerheden of belemmerende overtuigingen hebben.
Dat is alleen niet het geval. Elk persoon heeft die. Ik ook.
Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld € 575.000 omzet gedraaid. Dat is ontzettend veel, maar er is een reden dat ik nog geen miljoen omzet heb gedraaid.
Ik heb namelijk van 2015 tot 2017 een situatie gekend waarin ik samen met mijn (toenmalige) vriend een miljoenenbedrijf heb gehad waar ik totaal niet gelukkig van werd. Ik geloofde dat het miljoenenbedrijf alles kapot maakte, want in die periode was ik niet blij en ging de relatie met mijn vriend stuk.
Op een onbewust niveau ben ik dus gaan geloven dat je niet én een miljoenenbedrijf kunt hebben én een fijne relatie én super gelukkig en ontspannen kunt zijn.
Voordat ik dus ooit die miljoen omzet kan halen, mag ik werken aan mijn mindset.
Hoe verbeter je je mindset?
Dan tot slot komt de belangrijkste vraag: hoe kun je je mindset veranderen? De belangrijkste stap heb je al gezet. Je bent je nu bewust van hoe je mindset werkt en dat alles wat je gelooft over jezelf, geld, jouw vakgebied, werken en allerlei andere dingen niet per se de waarheid zijn, maar slechts een waarheid. En er zijn altijd meerdere waarheden.
Zo kan iemand jouw online cursus bijvoorbeeld vreselijk slecht vinden, omdat ze niks nieuws heeft geleerd, maar zo kan jouw cursus ook iemands leven veranderen, omdat deze persoon allemaal nieuwe dingen heeft geleerd.
Beiden hebben gelijk. Het is dus aan jou om ervoor te zorgen dat jij je omringt met mensen voor wie jij ontzettend leuk en waardevol bent.
Heel vaak doe je dat alleen niet, omdat je op een onbewust niveau gelooft dat je niet leuk en slim genoeg bent. Daardoor plaats je jezelf steeds in situaties waarin dat bevestigd wordt, omdat dat kloppend en veilig voelt voor je.
3 tips om je te helpen veranderen
Stap 1 heb je dus gezet en dat is bewustzijn.
Verder kunnen onderstaande 3 dingen je helpen. Ik kan je nog wel 819 tips geven, maar begin eerst maar eens met deze 3.
1. Bedenk affirmaties en herhaal ze dagelijks
Je kunt je mindset herschrijven aan de hand van affirmaties. Zinnen die je wil gaan geloven. Bijvoorbeeld:
“Ik verdien elke maand meer geld en ik houd elke maand meer vrije tijd over”. “Het geld wat ik verdien, blijft continu groeien en daarmee maak ik mijn eigen droomleven en die van mijn dierbaren waar.”
Bij affirmaties is het belangrijk dat je doet alsof het al zo is en dat je geen woorden als ‘niet’ gebruikt. Dus niet: “Ik verdien veel geld en ik werk niet keihard”.
2. Laat je helpen door experts door middel van mindset coaching
Er zijn ontzettend veel experts die je kunnen helpen met je mindset. Ik doe elke maand wel een mindsetsessie.
Dingen die bijvoorbeeld kunnen helpen – en die mij hebben geholpen – zijn hypnose, een NEI-sessie met een biotensor, energy healing en een gesprek met een mindset coach.
3. Mindset training: train jezelf om anders te denken
Elke keer als je merkt dat je een negatieve gedachte hebt over iets of iemand wat JOU niet dient, roep je jezelf een halt toe en zeg: “Hoe kan ik dit anders zien? Hoe kan ik dit zien op een manier die me een goed gevoel geeft in plaats van een slecht gevoel?”
Dus stel dat iemand je kritiek geeft op een story-reeks die je net hebt gedeeld op Instagram.
Dan kun je helemaal in een negatieve emotie schieten en denken: zie je wel, niemand vindt me leuk.
Of je kunt denken: dit is top! Het werkt namelijk altijd 2 kanten op. Dus als ik kritiek krijg op een story-reeks, zijn er ook altijd mensen die deze story-reeks juist fantastisch vinden.
De eerste manier van kijken geeft je een totaal ander gevoel dan de tweede manier. De eerste zorgt er waarschijnlijk ook voor dat je niet zo snel weer een nieuwe story-reeks online zet, omdat je bang bent voor nieuwe kritiek. Terwijl de tweede denkwijze je juist motiveert om door te gaan. Je verandert je mindset dus door je mindset te trainen om anders naar zaken en personen te kijken.
Ik pas deze oefening zelf de hele dag toe en uiteindelijk wordt het ook echt een leuk spelletje. 🙂
Op Instagram neem ik mijn volgers vaak mee in dit spel en deel ik nog veel extra tips over mindset en ondernemen. Je kunt me volgen via mijn Instagram-account.
Krijg meer mentale tools om jouw bedrijf succesvol te maken
Wil jij meer stappen zetten om mentale en financiële vrijheid te krijgen? Download dan mijn gratis Ebook. Daarin deel ik 6 praktische en 4 mentale stappen met je om consistent klanten aan te trekken via online kanalen met een schaalbaar online bedrijf.