Wat gaaf dat je bezig bent om een online cursus te maken of dat je die wil gaan maken!
In deze blog vertel ik je waar je begint om een online cursus te maken. Er komt namelijk best wat bij kijken en ik kan me voorstellen dat je het lastig vindt om te bepalen waar je mee mag beginnen.
Vaak zorgt vooral het technische stuk voor een drempel. Daarom geef ik je niet alleen tips over hoe je een online cursus goed opbouwt qua inhoud, maar ook welke techniek ik aanraad.
Tot slot help ik je in deze blog ook om bepaalde onzekerheden te overwinnen. Veel ondernemers hebben bijvoorbeeld de angst dat hun cursus niet waardevol genoeg is, waardoor ze eindeloos hun cursus blijven perfectioneren. Het eindresultaat is dat hun cursus het daglicht niet ziet.
Ik wil eerst even je verwachtingen managen
Voordat ik al mijn tips met je deel, begin ik met het managen van je verwachtingen.
Veel ondernemers (to be) willen een online cursus maken vanuit de gedachte:
Dat is chill, want dan heb ik een passief inkomen en kan ik makkelijk (wat extra) geld verdienen.
Het is alleen belangrijk om te beseffen dat dit 999 van de 1000 keer niet het geval is.
Het kost in het begin vaak veel tijd, energie, frustratie en geld om zelf een online cursus op te zetten en consistent te verkopen.
Het zorgt naar mijn mening dan ook absoluut niet voor een passief inkomen en ook niet echt een semi-passief inkomen. Tenminste, niet in het begin.
De meeste ondernemers hebben daarom meer motivatie nodig dan alleen het geldstuk.
Je moet mensen echt willen helpen met jouw kennis en/of zelf persoonlijk willen groeien door alles wat je leert met het maken en verkopen van een online cursus.
In het begin kost het tijd, energie en geld. Je moet namelijk alle technische tools opzetten die je nodig hebt om een online cursus te maken. Daarna moet je het voor het eerst lanceren en dan een systeem creëren waardoor je de cursus consistent blijft verkopen.
Er komen dus best wat uitdagingen bij kijken, maar het is ook echt fantastisch. Je groeit er enorm van als persoon en ik geloof ook altijd dat de aanhouder wint.
Als je volhoudt, kraak je op een gegeven moment ‘de code’ en vind je een systeem waardoor je consistent je online cursus verkoopt en dat is magisch. Je helpt dan mensen, terwijl je ondertussen ligt te slapen bijvoorbeeld.
Onzekerheden bij een online cursus maken
Eén van de voornaamste redenen dat veel online cursussen vooral in de hoofden van ondernemers blijven bestaan en nooit het daglicht zien, is vanwege allerlei angsten en onzekerheden.
Denk aan dingen als:
Ik wil wel, maar ik snap niks van de techniek.
Zijn er niet al veel te veel online cursussen over ‘mijn onderwerp’?
Waarom zouden mensen van mij kopen?
Ik heb amper volgers. Ik kan nooit genoeg cursussen verkopen. Heeft het dan wel zin om er één te maken?
Wat als het niet waardevol genoeg is?
Ik zeg veel te veel ‘uh’ en ‘ah’ op de video’s. Dit kan echt niet.
Wat als ik kritiek krijg op mijn online cursus en mensen hun geld terug willen?
Wat als het in één keer zo storm loopt dat ik het helemaal niet aankan?
Dit zijn allemaal dingen waar je je heel erg in kunt verliezen, die ervoor zorgen dat het proces spaak loopt en waardoor je minder plezier beleeft aan een online cursus maken en verkopen.
Het goede nieuws: ze zijn ook allemaal te overwinnen.
Ik tackel in deze blog een deel van deze angsten en onzekerheden, maar weet dat je vrijwel altijd een beetje weerstand blijft voelen bij een online cursus maken.
Je blijft bijvoorbeeld vaak de angst hebben dat je cursus niet waardevol genoeg is.
Bij elke lancering blijft vaak de angst oppoppen: wat als ik niks verkoop?
Ik draai gemiddeld €30.000 tot €50.000 per maand met online cursussen en ook ik heb dat nog steeds.
Hieronder herhaal ik alle onzekerheden nog een keer inclusief een stuk tekst eronder om je te helpen om het anders te zien
Ik wil wel, maar ik snap niks van de techniek
De techniek blijkt voor de meeste ondernemers uiteindelijk veel simpeler te zijn dan ze hadden verwacht. Voor vrijwel alle systemen kun je tutorials googelen, allerlei blogs met uitleg vinden of op YouTube video’s met uitleg vinden.
Stop met jezelf vertellen dat je niks snapt van de techniek. Hoe vaker jij jezelf dat vertelt, hoe lastiger het ook wordt. Dan praat je jezelf vast.
Want, wees eerlijk: ben je nou al eens écht in de techniek gedoken om het een kans te geven?
Daarnaast kun je het ook uitbesteden als het je tegen blijft houden. Je kunt bijvoorbeeld Hetty van der Wal van Mediamora hiervoor benaderen.
Dat kost je even wat geld, maar het kost je nog veel meer gemiste omzet als je blijft aanrommelen en je online cursus niet (af)maakt en verkoopt.
Zijn er niet al veel te veel online cursussen over ‘mijn onderwerp’?
Hoe meer online cursussen er zijn over een bepaald onderwerp, hoe beter. Dat is vaak een teken dat er veel vraag is naar dat onderwerp.
Als je goed gaat zoeken, kom je er vrijwel altijd achter dat er over elk onderwerp al duizenden cursussen zijn gemaakt. Zoals een online cursus website maken, een cursus online marketing enzovoort. Je vindt zelfs een deel van de online cursussen gratis als je even goed googelt.
Maar er is nog geen online cursus over dat specifieke onderwerp van JOU.
En mensen kopen bij jou OM jou.
Je mag echt beseffen dat mensen tegenwoordig niet meer alleen kennis kopen. Kennis is niet meer bijzonder. Dat kun je vrijwel overal gratis vinden.
Mensen kopen relaties, verbinding, een bepaalde energie enzovoort.
Daarnaast heb je vast ook wel eens gemerkt dat 10 mensen over hetzelfde kunnen praten, maar dat er dan altijd één iemand is waar jij het meeste van ‘aan’gaat.
Om de manier waarop hij/zij het uitlegt.
Om de humor die in het verhaal verweven zit.
Vanwege het persoonlijke verhaal van die persoon, waardoor je je meer verbonden voelt met hem of haar.
Om de tone of voice.
Jij bent die ene persoon voor een grote groep mensen.
Wees jezelf, want daarvan gaan jouw cursisten ‘aan’
Daarom zeg ik ook altijd: pak niet 1001 boeken erbij als je je cursus gaat maken. Werk met je eigen kennis en gebruik je eigen woorden.
Je hebt jezelf daarmee al bewezen bij de mensen die je cursus kopen. Zij zijn ‘aan’ gegaan op wat ze tot dusver van jou hebben gezien.
Je online cursus is slechts een verlengstuk daarvan.
Daarom maak ik mijn cursussen ook niet super gelikt. Ik edit mijn video’s en audio’s nooit. Dat doe ik namelijk ook niet in mijn podcasts.
Ik wil daarom ook niet dat mensen aan de ‘voorkant’ van mijn bedrijf (dus in mijn online marketing) mij op een bepaalde manier leren kennen en dat het opeens heel anders is aan de ‘achterkant’ van mijn bedrijf (dus in mijn betaalde producten).
Mijn blog: Onderscheidend vermogen: zo onderscheid je jouw bedrijf van concurrenten, is ook iets voor jou als je met dit onderwerp struggelt.
Ik heb amper volgers. Ik kan nooit genoeg cursussen verkopen. Heeft het dan wel zin om er één te maken?
Ja, absoluut. Elke succesvolle ondernemer is ergens begonnen. Iedereen is ooit begonnen met 0 volgers.
Jij hebt alleen vast niet 0 volgers, maar tientallen, honderden of misschien zelfs wel duizenden.
Daar zitten altijd potentiële klanten tussen. Ook al denk je nu misschien van niet.
De aanname die vaak gedaan wordt: ik heb niet echt relevante volgers. Het zijn vooral kennissen, vrienden en familie.
Dat weet je alleen niet zeker. De meeste potentiële klanten zijn namelijk eerst stille volgers voordat ze iets bij je kopen. En ook kennissen, vrienden en familie kunnen vaak klanten worden. Twee goede vriendinnen van mij en een oud-collega zitten nu bijvoorbeeld in mijn Business Boost Academy.
Daarnaast kun je een online cursus maken, verkopen en daarna focussen op het verhogen van je bereik.
Hoe gaaf is het dat je nu bijvoorbeeld al 1 of 2 personen per maand helpt met jouw online cursus en dat het er gaandeweg steeds meer worden, terwijl jij je bereik verhoogt?
Tot slot is het vaak ook wel fijn dat je in het begin nog niet een mega bereik hebt. In het begin gaat er vaak nog van alles mis en ben je meestal ook nog een beetje stijf voor de camera bijvoorbeeld. Dan is het fijn als je eerst voor een klein clubje mensen kunt oefenen.
Wat als het niet waardevol genoeg is?
Deze onzekerheid is voor vrijwel iedereen herkenbaar. Dat komt omdat de kennis die je deelt voor jou vaak al common sense is.
Je vertelt jezelf dan dingen waarbij je denkt: dit weet toch iedereen wel?
Dit kunnen ze toch ook gewoon googelen?
Hier heb ik het ook al vaak over gehad op mijn Instagram account, dus dat weten ze nu wel.
Mijn regel voor mezelf is inmiddels: als ik voel dat het niet waardevol genoeg is, dan zit ik vaak goed.
Als ik wel het gevoel heb dat het waardevol is, dan overspoel ik ze vaak. Want dan heb ik er veel te veel ingepropt of ik deel te veel over wat voor mijn niveau interessant is en niet voor het niveau van m’n cursist.
Daarnaast kun je veel dingen googelen, maar je weet nooit zeker of je dan betrouwbare bronnen vindt. Mensen vertrouwen jou. Ze geloven in ‘jouw waarheid’. Ze willen het op een overzichtelijke manier van jou horen.
Tot slot weet jij vaak nog heel goed wat je ooit gedeeld hebt op Instagram, maar de meeste van je volgers zijn dat allang weer vergeten. Op Instagram zitten we in een laag bewustzijn. We letten niet écht op.
Als we een cursus kopen, letten we vaak niet alleen beter op, maar we kopen het ook op een moment dat we er echt klaar voor zijn om alle informatie in een logische volgorde te ontvangen en te implementeren.
Daarnaast is herhaling nooit slecht. Herhaling is juist goed. Veel ondernemers maken de fout dat ze steeds nieuwe onderwerpen aanhalen, maar je maakt vaak veel meer impact door een paar onderwerpen steeds te herhalen.
Ik zeg veel te veel ‘uh’ en ‘ah’ op de video’s. Dat kan echt niet.
De meeste mensen vinden die ‘uh’s’ en ‘ah’s’ vaak helemaal niet storend. Daarnaast geeft het een bepaalde echtheid aan de inhoud. Mijn oud businesscoach zegt bijvoorbeeld minstens honderd keer ‘uh’ en ‘ah’ in al haar podcasts en ondertussen draait ze 2 miljoen omzet per jaar.
Daarnaast is het ook echt niet erg als je een keer op video zegt: “Oh man, nu ben ik de draad weer kwijt. Wacht heel even…”
Dat maakt je menselijk. Mensen vinden dat juist vaak leuk. Je geeft hen daarmee ook indirect toestemming om niet alles perfect te hoeven doen.
Let op: er is wel een grens. Ik zou vervolgens niet 20 minuten stil blijven zitten en niks zeggen, maar een paar seconden kan prima.
Wat als ik kritiek krijg op mijn online cursus en mensen hun geld terug willen?
Dat gebeurt. Er zal altijd wel een keer iemand tussen zitten die ontevreden is. Daar ga je niet aan ontkomen. Zelfs niet als je echt álles wat je weet, deelt in je cursus.
Er is altijd iemand voor wie het de meest waardevolle cursus ooit is en ook altijd iemand die het ruk vindt.
Ik ben in zulke gevallen zelf heel makkelijk en geef gewoon het geld terug. Ik heb geen zin in gedoe.
Het is om deze reden alleen wel heel belangrijk om duidelijk een ideale klant profiel te maken voor je online cursus. Vermeld op je salespagina heel duidelijk voor WIE jouw cursus waardevol is.
Ik ben helemaal niet goed op camera. Ik kom dan vaak niet uit m’n woorden. Wat moet ik doen?
Geef jezelf in het begin de kans om vrienden te worden met de camera. Ik ben bijvoorbeeld gaan vloggen. Om te wennen aan de camera filmde ik mezelf de hele dag. Ik deed verder niks met de content. Die was echt voor mezelf om beter te worden op de camera.
Ook kun je prima een online cursus maken zonder video’s. Ik ben zelf bijvoorbeeld echt een lezer en volg een cursus ook alleen maar als ik ‘m kan lezen. Filmpjes kijk ik namelijk nooit.
Je kunt dus ook duidelijk in je marketing en op je salespagina vermelden dat jouw cursus volledig geschreven is. Dan trek je mensen aan die dat juist fijn vinden in plaats van vervelend.
Dit geldt trouwens ook net zo goed andersom. Mocht je schrijven juist niks vinden; je kunt ook alleen met video of alleen met audio werken. Zolang je het van tevoren maar duidelijk communiceert naar je klanten, zodat zij weten wat ze kunnen verwachten.
Hoe maak je een online cursus - de technische tools
Als je eenmaal door allerlei onzekerheden heen bent gebroken, kun je beginnen met de techniek.
Om te beginnen heb je een online leeromgeving nodig.
Dit kun je meteen heel professioneel aanpakken, door een online cursus te maken in WordPress op een webpagina met een wachtwoord of met de plug-in Learndash (dat gebruik ik) te werken bijvoorbeeld. Maar je kunt het ook heel simpel houden.
Wil je een online cursus maken die gratis is qua opzet? Ik raad mijn klanten vaak aan om hun eerste online cursus bijvoorbeeld gewoon via de mail te doen, een besloten Facebookgroep of een privé Instagram-account.
Ik heb mijn eerste online cursus gegeven via een privé Instagram-account en dat werkte perfect.
Betaalsystemen
Naast een online leeromgeving heb je een betaalsysteem nodig.
Je hebt hiervoor in principe altijd Mollie nodig. Mollie is een systeem waarmee je betalingen ontvangt. Om een Mollie account aan te maken, heb je een KvK-nummer nodig.
Je betaalt verder geen maandbedrag of iets dergelijks bij Mollie. Je betaalt per transactie een paar cent, dus qua kosten valt dit heel erg mee.
Indien je WordPress hebt – wat ik altijd aanraad – kun je de gratis plugin WooCommerce gebruiken om een afrekenpagina te maken op je website.
Je kunt ook werken met Plug & Pay. Daarvoor maakt het ook niet uit wat voor website je hebt. Dit gebruik ik. Ik vind dit gebruiksvriendelijker, makkelijker en ik vind de betaalpagina’s mooier.
Plug & Pay kost, in tegenstelling tot WooCommerce, wel geld.
Mailsystemen en boekhoudsysteem
Je hebt ook nog een mailsysteem, zoals Mailblue, nodig om een bevestigingsmail te sturen en eventuele reminders. Of zelfs je hele cursus, als je besluit om je cursus eerst via de mail te doen.
Tot slot heb je een boekhoudsysteem nodig voor de facturen van je online cursus en om de omzet automatisch te verwerken in je boekhouding.
Hiervoor raad ik Moneybird aan. Via deze affiliate link kun je Moneybird 4 maanden kosteloos proberen.
Daarna betaal je tussen de € 12 en € 30 per maand, afhankelijk van het aantal facturen die je maandelijks verstuurt.
Welke programma's en overige tools voor een online cursus
Hieronder vind je nog een aantal losse tools die ik gebruik om zelf online een cursus te maken.
Microfoon
Ik adviseer vaak de Rode Smartlav Lavalier. Deze kun je in je telefoon pluggen om gewoon met je telefoon te filmen, maar je kunt ‘m ook in een professionele camera pluggen.
Telefoon als camera
Ik film alles gewoon met mijn iPhone 11.
Als je met je iPhone filmt, raad ik je aan om je camera bij de instellingen op 4k 60 hps te zetten. Dan krijg je een betere kwaliteit video.
Videostatief
Ik gebruik altijd een videostatief waar ik mijn telefoon in zet.
Teleprompter
Teleprompter is een gratis autocue-app. Je kunt dan van tevoren je tekst uittypen en dat wordt afgespeeld op je telefoon, zodat je niet je tekst hoeft te onthouden.
Ik maak hier zelf geen gebruik van. Ik schrijf altijd een aantal steekwoorden op een briefje en die plak ik op mijn videostatief, zodat ik niks vergeet. Anders wordt het bij mij een beetje stijfjes merk ik altijd.
Video’s online zetten
De video’s kun je op unlisted op YouTube zetten of op Vimeo. YouTube is gratis. Vimeo is betaald. Het voordeel van Vimeo, is dat mensen echt alleen jouw video zien en niet op het einde allemaal andere video’s voorgesteld krijgen.
Om die reden gebruik ik Vimeo.
Inhoud van de online cursus
Zodra je je onzekerheden en de techniek hebt getackeld, kun je daadwerkelijk aan de slag met de inhoud om je online cursus te maken. Yay! Hieronder deel ik alvast de belangrijkste eerste stappen met je.
Stap 1: Maak voor jezelf duidelijk wat jouw unieke kracht is
Waar weet jij veel vanaf?
Op welk gebied word jij altijd om hulp gevraagd door anderen?
Waar praat jij zo graag over dat je zin hebt om daar een online cursus over te maken
Of is er iets wat jij super interessant vindt en waar je je de komende periode in wil verdiepen? Aan de hand daarvan kun je ook een online workshop maken.
Als je eenmaal een onderwerp hebt gevonden, check dan wel of er al andere cursussen zijn op dit gebied. Je zou misschien denken dat het een goed teken is als je geen enkele andere cursus hierover vindt, maar dat is in deze tijd juist niet zo’n goed teken.
Dan betekent het waarschijnlijk dat er geen vraag naar is. Hoe meer cursussen er zijn op een bepaald gebied, hoe meer vraag er vaak naar is en hoe makkelijker je de cursus vaak verkoopt.
Het is dus belangrijk dat je cursus wel echt een urgent probleem oplost en/of een bepaald verlangen waarmaakt. Anders is je cursus slechts een ‘nice to have’ in plaats van een ‘need to have’.
Stap 2: Bepaal wie de doelgroep is voor de online cursus
Stel jezelf de vraag voor wie jouw kennis of cursus waardevol is.
Wat zijn de demografische kenmerken? Zijn het mannen, vrouwen of een mix? Hoe oud zijn ze? Zijn ze particulier of ondernemer?
Wat zijn de psychografische kenmerken? Waar zit hun pijn en verlangen? Wat zijn hun eventuele belemmerende overtuigingen met betrekking tot ‘jouw onderwerp’?
Wat is hun niveau op het gebied waar jij je cursus over maakt? Zijn het beginners? Gevorderden?
Het is belangrijk om een hele specifieke doelgroep te kiezen, zodat je in je marketing heel goed weet wie je aan mag spreken. Hoe meer iemand zich aangesproken voelt, hoe sneller iemand vaak klant wordt.
Stap 3: Leer de doelgroep heel goed kennen.
Ga in gesprek met je doelgroep door ze vragen te stellen over het onderwerp van de cursus. Waar lopen ze nu tegenaan? Wat is hun probleem?
Wat is hun verlangen?
Welke angsten hebben ze nu?
Wat is hun huidige niveau?Wat hebben ze al gedaan om van hun probleem af te komen? En waarom heeft dat niet gewerkt om hun probleem op te lossen?
Het kan ook zijn dat je al veel mensen 1-op-1 hebt geholpen en dat je dit al wel weet.
Anders kun je onderzoeksgesprekken voeren in ruil voor bijvoorbeeld gratis kennis of dat ze de cursus uiteindelijk gratis krijgen.
Of stel bepaalde vragen (dat kan ook anoniem) via een Google formulier en verzamel op die manier input.
Koop een compleet stappenplan om een online cursus te maken, inclusief podcast
Dat waren de beginstappen. Hopelijk heb je er veel aan gehad!
Ik heb niet alle stappen in deze blog kunnen verwerken. Dit is slechts het begin van een super uitgebreid stappenplan van meer dan 22 pagina’s wat ik een paar weken geleden heb geschreven.
Dit stappenplan heb ik ook als podcast opgenomen, zodat je het ook kunt beluisteren in plaats van alleen lezen.
In het stappenplan neem ik je van A tot Z mee in een online cursus maken en consistent verkopen.
Wil je het gehele stappenplan hebben? Klik hier voor alle informatie. Voor € 37 exclusief btw krijg je onbeperkt toegang tot het hele stappenplan.
Meer tips voor online ondernemen
Wil je meer tips voor het opzetten en behouden van een succesvolle business?
Meld je dan nu aan voor mijn webinar ‘De succesformule voor een online bedrijf met 100k+ jaaromzet’.