Een tijdje geleden heb ik een podcast opgenomen over twee soorten content en waarom het belangrijk is om deze af te wisselen.
Omdat ik dit vind aansluiten bij contentmarketing en omdat ik je ook de gelegenheid wil geven om mijn tips snel terug te vinden, heb ik ook een blog over dit onderwerp gemaakt.
Het feit dat er twee soorten social media-posts zijn vind ik een interessant gegeven. Daarbij maakt het trouwens niet uit of het draait om Instagram, TikTok, LinkedIn of Facebook.
PS Je kunt deze blog ook als podcast beluisteren.
Posts voor bereik en posts voor conversie
Een van mijn klanten zei een keer tegen mij: “Tien, mijn laatste LinkedInpost doet het echt een stuk minder goed dan mijn vorige.”
Dus vroeg ik haar wat ze bedoelde met minder goed. Ze zei dat ze een lager bereik had op LinkedIn. Daar gebruikt ze ook dezelfde content als op Instagram, na mijn tip om dit te doen.
Toen legde ik haar uit dat er twee soorten posts zijn binnen contentmarketing.
Aan de ene kant heb je posts voor bereik.
Aan de andere kant heb je posts voor conversie.
Content maken voor bereik
Posts voor bereik hebben als doel om zo veel mogelijk mensen te bereiken en nieuwe en potentiële volgers te prikkelen. Je wil daarmee bereiken dat ze je gaan volgen of dat ze warmer worden en een binding met jou krijgen.
Dit kunnen posts zijn met een:
- Verhaal
- Duidelijke mening
- Grote update
- Entertainend karakter
Wanneer dit soort posts veel likes, bereik of reacties hebben, voelen we ons vaak goed en succesvol. Dit kan een verslavend gevoel zijn.
Als je dit ‘succes’ eenmaal geproefd hebt, ga je het vaak met je contentmarketing opnieuw najagen.
Je wordt gezien op massaniveau en er is maar weinig waar je ego blijer van wordt dan dit. Veel ondernemers blijven dit gevoel nastreven. En eerlijk gezegd merk ik dit ook wel bij mijzelf. Als ik naar LinkedIn kijk heb ik met bepaalde posts super veel bereik.
Op LinkedIn heb ik zo’n 4000 followers, dus niet per se connecties maar volgers. Met een post bereikte ik iets van 10.000 mensen. Met een andere post zelfs 20.000 en ik merkte dat ik daarvan een bepaalde gedachtestroom kreeg.
‘Mijn volgende post moet ook weer viral gaan.’
Dat gevoel wil je dan weer terugkrijgen. Je wil hetzelfde behalen als dat je met je vorige post hebt behaald.
Maar wat je je goed mag beseffen, is dat je doel als ondernemer niet een hoog bereik is. Likes en reacties zijn ook niet je doel. Dat is je middel.
Het is je doel om klanten aan te trekken.
Dat gebeurt alleen niet zo vaak met posts voor bereik. Daarom is het slim om posts voor bereik af te wisselen met posts voor conversie.
Content voor conversie maken
Content voor conversie heeft het doel om volgers te converteren naar leads of naar klanten. Met het converteren naar leads bedoel ik dat ze je bijvoorbeeld volgen op Instagram en dat ze van daaruit je e-book downloaden.
Of ze melden zich aan voor een gratis masterclass.
Converteren naar klant betekent dat ze betalende klant bij je worden. Je doet in een post, stories of reels een aanbod en meestal bereik je met dit soort posts maar een kleiner deel van je volgers. Dit zijn de volgers die het meest warm zijn.
Zo heb ik een keer een post op LinkedIn gedeeld voor conversie na twee posts die super veel bereik hadden, want ik merkte dat ik tractie had gecreëerd.
Ik was bij veel mensen top of mind.
Zo’n conversie posts heeft veel minder bereik. Ik schreef letterlijk in mijn post dat ik een lager bereik verwachtte, omdat ik een aanbod deed met een externe link naar mijn website.
Ik weet dat socialmediakanalen er niet van houden, zo’n link in een post. Ze willen hun gebruikers zoveel mogelijk op hun eigen platform houden.
Elke keer als ik in mijn post link naar bijvoorbeeld mijn website of podcast, maken ze mijn bereik kleiner.
Maar het is wel nodig om soms te linken in een post. Op die manier krijg je klanten.
Minder bereik met een conversie post
Een andere reden waarom dit soort posts minder bereik hebben, is vanwege het algoritme. Zodra jij je bericht online plaatst, wordt het aan 10% van je meest betrokken volgers getoond.
Dat zijn de mensen die altijd betrokkenheid tonen naar jou.
Afhankelijk hoe ze op jouw content reageren (of niet), loopt je bereik heel snel op of heel langzaam af.
Het is goed om je te beseffen dat die 10% vaak mensen zijn die er meestal al voor open staan om iets bij jou te kopen. Je wil ze dus ook zo nu en dan een aanbod doen.
Nadat de eerste 10% van je betrokken volgers jouw posts hebben gezien, wordt jouw post, afhankelijk van hun betrokkenheid, getoond aan 20% van je volgers. Alleen zijn deze mensen vaak nog niet klaar om een aankoop bij je te doen. Dus tonen ze weinig tot geen betrokkenheid bij jouw post en neemt je bereik al gauw weer af.
Maar al is je bereik niet hoog, is het toch superbelangrijk om af en toe content voor conversie te maken. Houd dit in gedachten voor het maken van de strategie van je contentmarketing, je contentkalender en je posts.
Een deel van je volgers is altijd koopklaar. Ze zijn klaar om bij jou te kopen. En je wil ze af en toe een aanbod in hun schoot werpen.
Mensen zijn namelijk lui. We zijn gek op gemak.
Je mag dus heel bewust je aanbod doen. Vaak hopen en denken we dat mensen vanuit zichzelf naar onze website gaan en daar dan kopen wat ze willen, maar de meeste mensen doen dit niet.
De meeste producten zijn vaak nice to have, maar niet need to have.
De posts voor conversie zijn dus specifiek bedoeld om je koopklare volgers te prikkelen om actie te ondernemen.
Houd hier rekening mee als je bezig bent met content creatie
Mensen doen vaak 1 ding met content.
Reageren.
Liken.
De content laten bezinken.
Overgaan tot aankoop.
Veel ondernemers hebben de overtuiging dat ze het goed doen als ze veel bereik hebben, als ze veel likes of veel reacties hebben.
Maar het is goed om te weten dat 90%!!! van mijn klanten eerst stille volgers waren.
Deze klanten worden door mij geprikkeld en keren in zichzelf nadat ze mijn stories hebben gezien. Voor mijn ego is het leuk als ik veel likes en reacties krijg, maar voor mijn einddoel is dat helemaal niet relevant.
Hoe ontdek je wie jouw meest betrokken volgers zijn?
Op Instagram is er een manier om achter jouw meest betrokken volgers te komen. Zo’n 10 minuten nadat je een story hebt gemaakt, open je jouw story en zie je wie het al gezien heeft. Daar kun je een screenshot van maken, want dit zijn je meest betrokken volgers.
Deze mensen kun je allemaal benaderen. Ik ben zelf niet zozeer van de DM-sales, ik volg dus niet zo snel op via de DM om klanten binnen te halen. In het begin heb ik dit wel gedaan, maar tegenwoordig ben ik meer van de pullmarketing (content ideeën zoals een podcasts maken en webinars geven) om klanten naar mij toe laten komen.
Maar via de DM verkopen kan heel goed werken. Als je een keer wat minder bereik hebt, maar wel weet wie jouw betrokken volgers zijn, kun je een berichtje sturen waarin je laat weten dat je het leuk vindt dat ze je volgen.
Stel ze vragen wie ze zijn.
Waar ze vandaan komen.
Vanuit oprechte interesse maak je een verbinding met je volger. Er zitten zoveel mensen tussen jouw betrokken volgers die al nadenken om klant bij jou te worden.
Heel vaak heb ik klanten uit mijn DM-contact gehaald, ook al was dat niet eens mijn intentie.
De hoofdboodschap van deze blog
Als je dus een content kalender template ergens downloadt en invult, onthoud dan dat het niet alleen draait om bereik, likes en reacties. Contentmarketing heeft als doel om je conversie te vergroten.
Laat je dus niet uit het veld slaan als je een keer weinig bereik, reacties of likes hebt. Blijf je conversieposts herhalen.
Mijn verdeling hierbij is 80/20.
80% van mijn content bestaat uit posts voor bereik, reacties en likes om mijn volgers op te warmen en mij beter te leren kennen. En 20% van mijn content bestaat uit content voor conversie. Dus content waar ik belemmeringen wegneem, waar ik bewust een aanbod doe en ik link naar een externe website, zoals mijn aanbodpagina.
Dit soort posts moet je ook regelmatig herhalen. 1 keer een post voor conversie en daarna een boel posts voor bereik doet niet zoveel.
Ze zeggen in de marketing ook wel: 1 keer je aanbod doen is GEEN keer je aanbod doen.
Leer meer op het gebied van contentmarketing
En dan werp ik nu mijn aanbod in jouw schoot 😉. Tijdens de Business Boost Academy (BBA) leer je in 3 maanden alles over het maken van online ondernemen.
Dus hoe je:
Jouw online cursussen consistent verkoopt met contentmarketing.
Online klanten aantrekt.
Een schaalbaar bedrijf creëert.
Een online contentmarketingsysteem creëert waar jij blij van wordt.
We gaan aan de slag op strategisch gebied, maar ook op het gebied van mindset. Zodat jij aan het einde van die 3 maanden aan het roer staat van een succesvol online onderneming.